MINŐSÉGRE JELÖLVE               IDOHMEN Kft. profiljának megtekintése az Ariba Discovery-n

icon phone+36 1 365-1091
idh[at]idohmen.hu
SMART KLAUS az autóiparban

 

 

Járműipar: Smart Klaus a fischer Sondermaschinenbau GmbH-nál használatban

Peter Hopfnak világos elképzelése volt: "Egy folyamatbiztonságos, felhasználóbarát asszisztencia-rendszert akartunk, amelyet a dolgozóink szívesen használnak". A fischer Sondermaschinenbau GmbH projektvezetője már több hónapja dolgozik a Smart Klaus szal. És teljesen elégedett új kollégájával.

Az Optimum datamanagement solutions GmbH optikai asszisztencia rendszere az egyik legkifinomultabbnak számít a piacon. Videó, képek vagy rajzok segítségével vezeti végig a munkatársakat a gyártási folyamaton. A beépített kamerán keresztül összehasonlítás történik a referenciaadatokkal, és az eredményt valós időben közli a dolgozóval. A Smart Klaus bővítése szerszámok vagy más rendszerek integrálásával további lehetőséget kínál.

De miért volt egyáltalán szükség egy ilyen rendszerre?

 

Emberek a gépek ellen?

A digitalizáció és az automatizálás előrehalad. És nem állnak meg a kézi gyártásnál. Ahol tegnap még emberek voltak, ott ma már robotkarok vannak. Különösen az ismétlődő feladatokat lehet ma már költséghatékonyan helyettesíteni technikai megoldásokkal.

De számos olyan terület van, ahol az ember nélkülözhetetlen. Például, amikor egy munkadarab speciális követelményei egy tapasztalt alkalmazott készségét és tudását is megkövetelik. Az automatizált rendszerek által támasztott verseny azonban egyre erősebb. Ezzel egyidejűleg az ügyfelek igényei is nőnek. Az egyes tételméret és az egyedi gyártás állandó vagy akár csökkenő egységárak mellett olyan egyedi értékesítési lehetőséget jelent a konkurenciával folytatott harcban, amelyet egyetlen vállalat sem nélkülözhet.
Clever Klaus mint optikai asszisztens rendszer a fischer Sondermaschinenbau-nál

Der Schlaue Klaus als optisches Assistenzsystem bei fischer Sondermaschinenbau

A digitális asszisztensrendszerek előnyei: Siker a szinergiának köszönhetően

A Smart Klaushoz hasonló asszisztencia-rendszerek alapgondolata egyszerű: az emberek olyan képességekkel rendelkeznek, amelyeket egy gép soha nem tud megtanulni. Technikailag a kéz rugalmasságában, pontosságában és irányíthatóságában messze nem pótolható. Kognitív szempontból a problémamegoldó képesség, a tapasztalatok más eseményekre való átvitelének képessége és az absztrakt gondolkodás messze megelőz minden számítógépet.

A digitális kollégának azonban más területeken is megvannak az erősségei. Nincs fáradtság vagy koncentrációhiány. Ráadásul szinte a végtelenségig képes adatokat tárolni, keresni bennük, és így olyan mintákat találni, amelyek új felismeréseket nyújtanak.

Ha az ember és a gép erősségeit értelmes módon kombináljuk, szinergiahatások jönnek létre, és a másik gyengeségei hatékonyan ellensúlyozhatók. Az eredmény egy olyan munkavállaló, aki gyorsabban, hibátlanabbul és kevesebb stresszel tud dolgozni. A termelés akár 20 százalékos növekedése is könnyen lehetséges - kezelhető költségek mellett.

Költséghatékony...

A fischer is reagál a piaci igényekre. Ezért szívesen próbál ki innovatív megközelítéseket, és integrálja azokat a saját termelésébe. "Kezdetben olyan rendszert kerestünk, amely támogatja a munkásainkat az összeszerelésben és megkönnyíti a munkájukat" - mondja Armin Bläse, a speciális gépgyártási részleg vezetője. "Ma már képesek vagyunk folyamatainkat egyértelműen feltérképezni. És közvetlenül utána minőségi eredményt is kapunk."

A folyamatoptimalizálás során a szerelőszerkezeteket is egyszerűsítették és minden változathoz használhatóvá tették. Ez kedvezően hatott a beállítási időkre, valamint a tárolási és karbantartási költségekre.

Ennek oka, hogy a SMART Klaus könnyen használható a teljes üzemi terület agyaként és interfészeként. A fischernél a rendszert összekapcsolták a robotcellákkal, így a folyamatoptimalizálás még erőteljesebbé és hatékonyabbá vált.

Der Schlaue Klaus zeigt einen grinsenden Smiley auf einem Monitor an

... és munkavállalóbarát

A SMART Klaus azonban nemcsak a költségeket csökkenti és hatékonyabbá teszi a termelést. A rendszer a munkavállalók számára is előnyökkel jár. Ugyanis jelentősen csökken a nyomás, hogy tiszta, hibamentes munkát végezzenek. A hibák felismerésének felelőssége mostantól a segédrendszerre hárul, nem pedig a dolgozóra. "A kezelők általában félnek attól, hogy hibát követnek el. Ez most megszűnt. A dolgozók felszabadulnak, és ennek következtében sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudnak dolgozni" - mondja Saskia Raible is az üzembe helyezési csoportból.
Bónuszpontok a teljes dokumentációért

A fischer Smart Klaus egyik meggyőző tulajdonsága az, hogy minden folyamatlépés nyomon követhető. Az összeszerelés kezdetén egy nyomon követési számot generálnak. Ez a szám később felhasználható a helyes összeszerelés ellenőrzésére. Visszautasítás vagy reklamáció esetén minden releváns adat visszakereshető, és az ügyfél igényei ellenőrizhetők.

Az SMART Klaus végig meggyőzi az egész vonalat.

Daniel Genkinger ügyvezető igazgató is meg van győződve arról, hogy a fischer Sondermaschinenbau GmbH bölcs döntést hozott a SMART KLAUS-szal. "A munkássegítő rendszer tökéletes továbbfejlesztés számunkra, és egyszerre több előnyt egyesít magában. A bonyolult szerelvényeket és vizsgálóegységeket egy kamerás folyamatirányítás váltja fel.

Az üzembe helyezéssel, de a változáskezeléssel kapcsolatos erőfeszítések is maximálisan csökkennek. Továbbá az összes folyamatlépés és jóváhagyás teljes dokumentációja maximális folyamatbiztonságot biztosít. Végeredményben ez jelentősen csökkentheti az értékláncon belüli költségeket. Egyszerűen tökéletes az automatizálási projektjeink és ügyfeleink számára".

elerhetosegeink

IDOHMEN Kft

Iroda
H-1171 Budapest, Strázsahegyi dűlő 7.
Telefon
+36 1 365-1091 / +36 1 365-1093 / +36 1 365-1094
Fax
+36 1 365-1092
E-mail
idh[at]idohmen.hu